Waarom een kénnisclub?

Er is immers helemaal geen tekort aan informatie? Als ik iets niet weet bel ik iemand op, of ik ´google´ even op Internet. En al die vertegenwoordigers en experts die op ´t erf komen, hebben allemaal heel veel informatie, die ze graag kwijt willen.

Goed, in Nederland is er nóg veel meer informatie, daar krijgen boeren tientallen informatieve tijdschriften en kunnen ze op een najaarsavond kiezen uit de vele speciale melkvee-bijeenkomsten. Zoveel ´hapklare´ informatie hebben we hier misschien niet, maar toch ervaren velen het niet als een tekort.

Daar ben ik het ook helemaal mee eens. Informatie genoeg. Maar informatie alleen is niet voldoende voor het verbeteren van je bedrijf. Ik merk dat in ons eigen bedrijf: de dagelijkse routine loopt allemaal wel aardig, maar als de melkgift opeens daalt, als de koeien moeilijker drachtig worden, als er een groeisprong gemaakt wordt… dan weet je, met al je informatie, nog niet de juiste oplossing.

Dan volstaat informatie alleen niet; een kant-en-klare oplossing is er nooit. Je moet uitvinden wat wérkt voor jouw bedrijf, uitvlooien wat de goedkoopste en beste oplossing is, uitvogelen hoe dat in de rest van het plaatje past. Oftewel: de beschikbare informatie moet omgezet worden in kennis, en die kennis weer in bedrijfsvoering.

Informatie > > > > > kennis > > > > > bedrijfsvoering

Dat “uitvogelen” kan voor een deel in groepsverband gedaan worden. Wat werkt hier in Portugal? Wat past in dit klimaat, binnen dit economisch klimaat, en binnen de huidige regelgeving? Samen kunnen we informatie transformeren in kennis. Experts van buitenaf kunnen daarbij waardevol zijn; gezamelijk kunnen we gericht op zoek gaan naar de juiste personen.

De stap van kennis naar bedrijfsvoering is weer per persoon of bedrijf verschillend. Omdat niemand zoveel kennis en achtergrondinformatie van de omstandigheden of van het bedrijf hebben als de boer(in) zelf, zal de uiteindelijke toepassing van de kennis, en de vertaling in bedrijfsvoering, afhangen van zijn of haar inschattingen. Maar het is wel stimulerend om te zien hoe iemand anders die ´vertaling´aanpakt, en te horen welke oplossingen bij hem of haar werken.

Daarom stel ik voor De Kennisclub op te richten. Een netwerk waar we, in het nederlands, kennis maken met elkaar.

Anúncios

0 Responses to “Waarom een kénnisclub?”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,588

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: