Lezing voeding in Évora

Afgelopen dinsdag hield Matty Hendrikx van Orcovet een presentatie in Évora. Er waren ongeveer 15 mensen van 8 verschillende melkveebedrijven aanwezig. Matty hield een bevlogen en inhoudelijk zeer goed verhaal rond twee hoofdvragen:

  1. “Waarom stijgen de vruchtbaarheidsproblemen op hoog lacterende melkveebedrijven?”
  2. “Is een optimale voeding een goede investering in de vruchtbaarheid?”

Het hele verhaal van de vruchtbaarheidscyclus werd doorgenomen. Ik herinnerde me opeens weer dingen van de middelbare school, waar het bij Biologie ook aan de orde kwam, maar dan voor mensen: follikels en gele lichamen, prostoglandine, LH en al die andere hormonen…. Ik durf me nog niet te wagen aan een inhoudelijke samenvatting, maar mijn geheugen is wel goed opgefrist. We werden tot op het nivo van mitochondrieen meegenomen naar de werking van de koe. Dat Matty weet waarover hij praat beaamde ook veterinair Henk Dijk. Enkele conclusies :

  • Hoge melkgift kán goed samengaan met goede vruchtbaarheid.
  • Rantsoen heeft grote invloed op vruchtbaarheidscyclus, met name in de transitie 1 en transitie 2 periode (voor en na afkalven),
  • en (mijn “samenvatting”): alles hangt met alles samen en is er eenmaal iets mis dan heeft dat meestal effect op algehele gezondheid van de koe, dus zowel productie als allerlei aspecten van vruchtbaarheid,
  • dit laatste maakt het goed diagnostiseren van wát er aan de hand is lastig.
  • er zijn wel een aantal indicatoren die in de richting van een bepaald probleem kunnen wijzen, maar die zijn in de praktijk vaak toch lastig te monitoren, voorbeelden zijn:
    • vet- en eiwit gehaltes in de melk van verse koeien (te monitoren via melkcontrole)
    • verhouding tussen vet- en eiwitgehalte (te monitoren via melkcontrole)
    • ureum gehalte in melk of bloed van verse koeien (moeilijk te monitoren want alleen ureum in gehele tank wordt bepaald)
    • droge stof opname verse koeien (moeilijk te monitoren: zeker als er geen aparte verse-koeien-groep is)
    • lichaamsconditie is goede indicator.

Met voorbeelden wist Matty inderdaad goed aan te tonen dat via voeding veel te sturen is op vruchtbaarheid. Zo zou er meer aandacht moeten zijn voor de “goede” vetzuren, en voor bijvoorbeeld bèta caroteen en Vit. A. Geplette granen zouden meer gebruikt kunnen worden, net als lijnzaad. De ontvangst was verder prima en gezellig, met uitgebreide koffie vooraf en lunch achteraf.

0 Responses to “Lezing voeding in Évora”



  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão / Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão / Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão / Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão / Alterar )

Connecting to %s




“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 20 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

P1000655

P1000653

P1000650

P1000646

P1000642

Mais fotos

Stats

  • 110,626

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos


%d bloggers like this: