Energie!

Je leest het nu overal (zibb, landbouwblog): de melkveehouderij kan van een energie gebruiker een energie leverancier worden. Het lijkt me wel wat, iedere maand een automatische overschrijving van de EDP naar onze bankrekening. Hieronder de bron van de geruchten, een rapport van Courage.

EnergyDairy 2025

De melkveehouderij kan in de toekomst een belangrijke rol spelen in de energievoorziening in Nederland. De potenties zijn erg groot. Een aantal melkveehouders produceert nu al energie (bijvoorbeeld uit wind of biomassa). Het rapport ‘EnergyDairy 2025’ van Courage verkent, in opdracht van LTO Nederland en NZO, het lange termijn perspectief en agendeert nieuwe technische mogelijkheden.

Het theoretische energiepotentieel blijkt enorm. Alleen al de zoninstraling op het areaal van de melkveehouderij omvat dagelijks 33 miljard kWh. Slechts een klein deel van deze energie wordt momenteel omgezet in melk en vlees. Uitdaging is het potentieel beter te benutten om zo de sector tot een netto energieleverancier te ontwikkelen. Volgens het rapport kan de melkveehouderij in 2025 voorzien in de volledige energiebehoefte van minstens 480.000 huishoudens (gas én stroom) en in de aardgasbehoefte van nog eens 150.000 huishoudens. Bovendien levert deze duurzame energie een aanzienlijke reductie van de emissie van broeikasgassen.

Het rapport oppert ook een aantal projectideeën, die nader uitgewerkt zullen worden:

– oprichting van een energiemarktplaats voor de collectieve vermarkting van biogas en biogasstroom om langs die weg een marktpositie op te bouwen;
– een ‘Agro-energiekamer’ waarin alle belanghebbende partijen de krachten bundelen om de ontwikkeling van de agro-energieproductie te stimuleren en te faciliteren;
– ontwikkeling van een Energie-innovatiefonds, dat nieuwe technieken en ondernemingen op het terrein van de agro-energieproductie ondersteunt;
– ontwikkelen van een visie voor een energetisch duurzame zuivelkolom. De zuivelsector kan zich hiermee verder profileren als een duurzame en groene sector.

We hebben hier nog zoveel meer zon dan in Nederland. Ik zou graag meer willen weten over energietoepassingen voor melkveehouders. Ik zie De Kennisclub als een ‘thuishonk’ voor een groep van geintresseerden die hier gezamelijk over wil leren. “Energie” zou een thema van een subgroep binnen de kennisclub kunnen zijn, maar moet zich niet beperken tot deelnemers uit de melkveehoek alleen. We hebben met ERL (Derk en Gerjanne van Voorst tot Voorst), Sunergy (Peter IJzerman), en PMI (Robin van der Hijden) al drie zelfs nederlandstalige bedrijven in portugal die volop bezig zijn met energie. (En natuurlijk moet het niet tot nederlanders beperkt blijven, maar dat kan wel een verbindende factor zijn) Laten wíj het initiatief nemen en de handen ineen slaan. Precies zoals Alice het zegt:

Wat een uitdagingen allemaal. Maar hoe pakken we dat aan? Wie gaat het vermarkten? Hoe kunnen we onze handen ineenslaan om te voorkomen dat we ons laten uitmelken door de grote energieleveranciers? Hoe zorgen we ervoor dat de winst van het schone agrarische product ook in de kas van de boeren en tuinders vloeit? Onze sector blinkt helaas niet uit in saamhorigheid, dat maakt de LTO verdeeldheid keer op keer pijnlijk duidelijk. Maar die eilandjes kunnen we ons niet permitteren. Volgens mij hebben we geen tijd meer te verliezen. Waar blijft onze Agronet B.V.

Anúncios

1 Response to “Energie!”


  1. 1 Thessa 21 Setembro, 2010 às 10:35

    Ik ben benieuwd of een energieleverancier warm loopt om hieraan mee te werken.


Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,206

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: