Hoe nu verder met De Kennisclub?

Sinds april staan op deze site zo nu en dan verhaaltjes, en sinds mei ook iedere week marktprijzen. En de emailgroep is één mailadres waarmee je direct alle ons bekende nederlandstalige melkveehouders in Portugal bereikt; dit kan door iedereen gebruikt worden om iets te delen of vermelden (lees hier hoe het werkt). Maar wat koop je nu voor die virtuele activiteiten? Is dat alles? Hoe nu verder met De Kennisclub? Wat is het idee, wat gaat er verder gebeuren? Daarover heb ik ooit het volgende geschreven op de homepage van De Kennisclub:

Profielschets van De Kennisclub:

 • Door onze krachten op het gebied van informatie en kennis te bundelen kunnen we veel aan elkaar hebben en de contacten met relevante derden (experts, lab´s, onderwijsinstellingen; zowel Nederlands als Portugees) verbeteren.
 • Netwerk structuur: op basis van halen en brengen;
 • Email groep maakt wezenlijk deel uit van onderling contact en van de inhoud;
 • Een aantal maal per jaar bijeenkomen;
 • Interesse en initiatief vanuit de groep bepaalt de onderwerpen;
 • Werkvormen zijn actief: niet alleen toehoren maar zelf bijdragen.
 • Leden: Melkvee bedrijven: per activiteit doen 1 of 2 afgevaardigden (m/v) mee
 • Onderwerp: Melkveehouderij, zowel bedrijfs nivo als strategisch nivo
 • Doel: Vooral gericht op verbeteren bedrijfsresultaten, “kennis maken”
 • Structuur: vooralsnog volgt vorm op organische wijze de inhoud, tzt bestuur met secretariaat
 • In toekomst eventueel uitbreiden, bv portugese leden, samenwerking met onderwijs, samenwerkingen ?

Dus website en emailgroep moeten ten dienste komen te staan van activiteiten die gewoon écht plaatsvinden, in een zaaltje naar aanleiding van een spreker of een inleiding van een van ons. Of in de stal, want ‘boeren is loeren’. Want natuurlijk gaat ervaringen uitwisselen, ideeen bespreken, kennis maken, honderd keer beter als je elkaar ziet en spreekt, dan over de computer.

Dus ik stel voor binnenkort een keer bijelkaar komen, met twee doelen:

 1. Ervaren wat De Kennisclub kan betekenen; dus een thema bij de kop pakken en ons daar met zijn allen in verdiepen, erover te praten en liefst ook iets van zien.
 2. Besluiten over óf, met welke doelen en hóe we De Kennisclub willen voortzetten.

Als voorbereiding op die laatste vraag, hoe, is vooral de manier van financieren interessant. Hoe organiseren anderen dat? In Nederland zijn een veelvoud aan Lerende Netwerken actief. Zie hier een aantal voorbeelden

Melkveestudieklub MORGEN is een studievereniging van in totaal een 100-tal grote vooraanstaande melkveehouders. Het doel is om de leden te informeren omtrent het management, de organisatie en de efficiency op grote melkveebedrijven, door 1) twee bijeenkomsten per jaar (voorjaar en najaar) waarin informatie wordt gegeven en ervaringen en feiten onderling kunnen worden uitgewisseld; 2) excursies; 3) het uitwisselen van informatie met derden, zoals agribusiness en onderzoek.

Bioveem, netwerk van 17 biologische melkveehouders. Begeleid door (maar liefst!) DLV, LBI en Animal Sciences Group van Wageningen UR. In samenwerking met GD, PRI, LEI. Participatief onderzoek is een van de pijlers van Bioveem.

Courage is een stichting die innovatie in de Nederlandse melkveehouderij stimuleert en ondersteunt. Courage is een initiatief van LTO Nederland en Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, en heeft een alliantie met het InnovatieNetwerk. Rabobank Nederland is medefinancier van Courage. Courage werkt samen met melkveehouders, wetenschappers, beleidsmakers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De rol van de stichting is divers: Courage is initiatiefnemer, maar ook makelaar en regisseur van innovatieve ontwikkelingen. Courage beschikt over een projectbudget en kan dus zelfstandig projecten starten.

Wat opvalt is dat de laatste twee allerlei allianties hebben met derden, Bioveem vooral met onderzoekspartners, en Courage vooral met innovatie-partners. En dat is natuurlijk wat het óók interessant maakt. Als je projecten kunt aanzwengelen die behalve voor de individuele deelnemers zelf, ook voor de sector als geheel, of voor het landelijk gebied als geheel interessant zijn, hoef je ook niet langer te teren op ledenbijdragen alleen. Overheden, grote ledenorganisaties en sponsoren uit de agribusiness zullen dan graag met je samenwerken. Maar dan moet je wel als boeren stevig aan het stuur zitten, in het centrum van het plaatje hierboven. Zoals de leden van studieklub ‘Morgen’ helemaal in het centrum van hun organisatie staan. Dus om te beginnen is een stevig boerenbestuur nodig.

Anúncios

0 Responses to “Hoe nu verder met De Kennisclub?” 1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

 • 114,206

RSS MelkenOverDeGrens.nl

 • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

 • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: