Samen orienteren op de toekomst

We zoeken een herdsman: iemand met duidelijk meer potentie dan een gewone werknemer, die Wout kan bijstaan en eventueel zou kunnen vervangen bij het koemanagement: vruchtbaarheid, insemineren, algehele monitoring, en ook het bijhouden daarvan in de computer. Hoewel we best graag een Portugees zouden hebben, lijkt de kans om te slagen toch nog groter in Nederland. Dus hebben we een advertentie in de Boerderij en in de zaterdagkrant van het Agrarisch Dagblad gezet. We hebben NUL reacties gehad. Er is dus niet een bataljon jonge boeren dat ligt te wachten tot er een vacature verschijnt. Hoe vinden we iemand?

Dat zet me aan het denken over de toekomst. De oudste nederlandse bedrijven zitten hier nu zo’n 25 jaar. Er zullen onder ons zijn die een stapje rustiger willen gaan werken, bijvoorbeeld met een bedrijfsleider die de dagelijkse gang van zaken runt. En er zullen, vroeg of laat, opvolgers voor onze bedrijven moeten komen. Zo’n opvolger moet aan nogal wat eisen voldoen: een zak geld bezitten én een heel repertoire aan vaardigheden om die bedrijven, flink gegroeid, te kunnen managen. Waarschijnlijk zullen we ook toegaan naar andere constucties waarbij het geld bij de één vandaan komt en de vaardigheden bij de ander worden ingekocht: maar dan moet je dus alleen maar méér geintresseerden weten te vinden. We kunnen er niet vanuit gaan dat de toestroom van emigranten uit Nederland blijft aanhouden: na een golf is dat een druppelsgewijs stroompje geworden dat wellicht wel helemaal stopt op den duur. Hoe vinden we iemand?

Professor Bengala Freire van de Instituto Superior de Agronomia (Lisboa), Dept de Produção Agrícola e Animal, die zelf van een melkveebedrijf in het noorden komt, vertelde me dat de aantallen studenten die specialiseren op melkvee binnen zijn instituut heel klein zijn. Onze stagiaire van een nederlandse HAS vertelde dat zijn halve klas bestaat uit Duitse meisjes die een opleiding tot paardemasseuse doen. Of zoiets, de officiele naam is “Equine Leisure and Sports”. Verder zitten er nog een handvol Thaise leerlingen in die ook ‘agrarisch ondernemerschap” studeren. De echte koeienboeren (jongens en meiden) zijn vér in de minderheid. En vaak hebben zij al een bedrijf thuis in het vooruitzicht. Hoe vinden we iemand?

Hoe kunnen we meer jonge mensen, Portugees, Nederlands of voor mijn part Thais, interesseren voor de moderne Alentejaanse melkveehouderij?

We zullen het aantrekkelijk moeten maken om hier ervaring op te doen. Samenwerking met een Nederlandse HAS en tegelijkertijd met een Portugese landbouwschool lijkt me zeer zinvol. Ook voor school lijkt het me zinvol mensen op te leiden voor uitdagende banen waar zéker werk in te vinden is!

We zouden bv met de Kennisclub 4 tot 10 stagiaires tegelijkertijd (bij verschillende bedrijven) kunnen opvangen en die als groep ook een beetje een programmaatje bieden. Dat programma zou heel goed in samenwerking kunnen zijn met landbouwscholen uit de regio. Zo creeer je meer leerwaarde voor stagiair, scholen en boerderij.

Daarnaast heb ik het idee gelanceerd voor een topjaar ná de escola superior/HAS voor mensen met de ambitie boer/bedrijfsleider op een groot koeienbedrijf te worden. Ze komen dan gedurende een jaar op of nabij de betreffende boerderij wonen, om te leren hoe dat werkt op grote koeienbedrijven. Ze werken 6 maanden mee op een bedrijf, daarna 6 maanden op een ander bedrijf. Gedurende die tijd krijgen ze ook daadwerkelijk de kans veel te zien en liefst ook te oefenen met het werk van de leidinggevende. Daarnaast doen ze ‘huiswerk’ voor een managementsvraagstuk, bijvoorbeeld een investeringsbeslissing of ondernemingsplan, en doen 4 of 6 keer tussendoor een week training op echt hoog nivo, bv training in leiderschap, interculturele communicatie, cursus insemineren/vruchtbaarheid, cursus klauwmanagement. Na een jaar hebben zíj een bult geleerd, plus een diploma “International Herd Manager”, met zeer grote kans op vaste, uitdagende baan. Na een jaar hebben de wíj de pool van portugal liefhebbers vergroot.

Anúncios

1 Response to “Samen orienteren op de toekomst”  1. 1 Contacten « De Kennisclub Trackback em 22 Fevereiro, 2007 às 13:44

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,206

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: