Netwerken over netwerken op VIAS symposium

vias.JPG

Agro informatica. Wat is dat, zullen sommigen denken. Maar er bestaat zelfs een hele vereniging over: VIAS is de Vereniging voor Informatici werkzaam in de landbouw, voeding en groene ruimte. Vorige week was ik op het symposium van VIAS in Wageningen. Het ging over lerende netwerken en ‘De Kennisclub’ werd aangehaald als een van de voorbeelden.
Ik had één belangrijke missie die dag: mijn idee, dat er méér valt te doen met (netwerken van) geemigreerde boeren, onder de aandacht brengen. Netwerken over netwerken dus. Maar daarover later meer.
Een indruk van de sprekers en hetgeen zij presenteerden:Het organisered comite betoogde dat het beeld wat onderzoekers vroeger hadden bij ‘kennis’ niet langer geldt. Dit vroegere beeld was: kennis komt voort uit wetenschappelijk onderzoek en wordt lineair doorgegeven -via voorlichting en onderwijs- naar de praktijk. Tegenwoordig wordt erkend dat kennis veel meer een co-creatie is waar alle spelers bij betrokken zijn. Ideeen komen in de praktijk tot stand en kennis en nieuwe onderzoeksvragen worden daarvan afgeleid.

Als je dit beeld van kennis hanteert kun je de creatie en verspreiding van kennis dus ‘helpen’ door contacten te hebben met alle spelers. Om die reden onstaan steeds meer netwerken waar zowel ondernemers als overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven aan deelnemen. Op de site laat de symposium commissie een aantal voorbeelden van dergelijke netwerken zien.

Ik geloof dat zulke samenwerkingsnetwerken grote voordelen voor boeren kunnen hebben. Wat mij opvalt bij de VIAS voorbeelden is dat deze netwerken in naam de boeren centraal stellen, maar in veel gevallen in werkelijkheid geleid worden door het volk eromheen. Dit hangt ook samen met de financiering die bij de voorbeelden vrijwel zonder uitzondering van buitenaf komt, immers nog altijd geldt: ‘wie betaalt bepaalt.’ In mijn ogen is een dergelijk netwerk het nuttigst, als het in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien door bijdragen van boerenleden. Natuurlijk kan daarbovenop sponsoring door agribusiness of subsidie door overheden helpen om leuke projecten op te zetten.

Bram Prins, melkveehouder met een energie en consultancy tak, vertelde over Global Dairy Farmers, een club van melkveehouders over de hele wereld die contacten met elkaar benutten om ontwikkelingen in en rond internationale melkveehouderij te verkrijgen en uit te wisselen. Het netwerk is in februari 2006 opgericht met 15 leden, voornamelijk in West Europa en in Australië en heeft inmiddels leden van over de hele wereld, inclusief landen als China. In 2007 wordt de tweede GDF conferentie gehouden; in juli 2007 in Estland en Samara.

En ‘Netwerken in de veehouderij’ gunde het symposium een kijkje in de keuken: de zaal werd life aangesloten op een video vergadering tussen melkveehouders, studenten van de HAS, en begeleiders, die een bedrijfsmonitoring deden van het bedrijf van een van de deelnemende boeren, zonder ooit op dat bedrijf te zijn geweest.

We konden in de zaal het scherm zien zoals dat normaal je computerscherm is, en waar je dan een stuk of 6 venstertjes ziet met de webcam opnames van de verschillende deelnemers, die op deze manier met elkaar vergaderen.

Wat me vooral opviel is hoe geolied alle schakels en radertjes allemaal in elkaar vallen. Over het geheel genomen weten de vier O’s; ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs in Nederland redelijk van elkaar wat er speelt. Já, natuurlijk wordt er vooral over geklaagd dat er ergens een tandwieltje mist, en natuurlijk liggen de verschillende O’s zodanig ver uit elkaar dat je vaak al bij de kennismaking al kunt detecteren van wèlke O iemand komt , maar over het geheel is het hele nederlandse landbouwkennissysteem een groot samenstel van netwerken.

Terwijl de landbouworganisaties in Portugal ergens dit jaar het contact met de Minister van Landbouw verder opschortten wegens volkomen gebrek aan vertrouwen… En een bijeenkomst voor boeren over het overheidsbeleid, de befaamde licença de explorações de bovinos in oktober, kon niet doorgaan wegens gebrek aan sprekers.

Kan die typische nederlandse competentie, dat polderen, niet een export produkt worden?

Anúncios

2 Responses to “Netwerken over netwerken op VIAS symposium”


 1. 1 luc- Boerenblog 29 Janeiro, 2007 às 11:00

  Met belangstelling volg ik uw artikels of bijdragen over het netwerken en informeren, uit persoonlijke interesse, maar uiteraard ook in het kader van mijn blog en de introductie van internet-netwerken in een agrarische omgeving.
  Ik vind dat u in dit artikel goede aanzetten doet, herkenbare statements plaatst, ik ben er echter nog niet uit hoe die allemaal te plaatsen en te kaderen binnen mijn activiteiten, met als belangrijkste gegeven: gebrek aan tijd om iets op poten te zetten, misschien zelfs gebrek aan inlevingsvermogen.
  Ik blijf dit volgen met zeer veel interesse!.
  Luc


 1. 1 Emigranten netwerken « De Kennisclub Trackback em 14 Dezembro, 2006 às 16:05

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

 • 114,206

RSS MelkenOverDeGrens.nl

 • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

 • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: