Bezoek aan CAP

cap.JPG
De afgelopen week heb ik een bezoek gebracht aan de CAP in Lissabon. Ik wilde kennis maken om te weten wat er zoal speelt en om te kijken of we gezamelijk een bijeenkomst kunnen organiseren. Ik sprak met de verantwoordelijke voor de gehele pecuária sector, dus zowel pluimvee, als varkens als vlees en melkkoeien. Zij vertelde dat de leden van CAP de lokale boerenorganisaties (Coruche, Elvas, etc) of de sectorale boerenorganisaties (maistelers, tomatenkwekers) zijn. Individuele leden, zoals ik ooit ben geworden, zijn uitzonderingen. Iedereen die lid is van een boerenorganisatie is indirect ook lid van de CAP.

In het Noorden bestaan verschillende organisaties specifiek voor melkproducenten, in het zuiden bestaat er één: Bovisul. Iedere melkorganisatie levert een afgevaardigde voor het “Conselho de Leite”, wat binnen de CAP nadenkt over melkzaken.
Over de Licença de Explorações de Bovinos, die we allemaal moeten hebben voor eind 2008, was ze kort: “a lei é uma porcaria”. Er zijn 5 verschillende instanties bij betrokken die ieder de wet op hun eigen wijze interpreteren. Het aangekondigde Seminar over de Licença van oktober vorig jaar, was in feite een poging om de hoge bazen van die organisaties aan het werk te zetten om tot betere overeenstemming te komen. Toen iedere instantie alleen zijn laagste ambtenaar stuurde, en het dus onmogelijk zou worden om ook maar iets te bereiken, alleen maar verdere verwarring te stichten, is het Seminar afgelast. Vervolgens is een werkgroep van het Ministerie aan de slag gegaan met de wet. CAP en andere stakeholders zijn niet uitgenodigd om deel te nemen in de werkgroep. Feitelijk ligt alles stil totdat de werkgroep met een beter uitgewerkt voorstel komt. Het advies is dan ook om aan deze specifieke vergunning niks te doen. Wel worden de andere vergunningen steeds belangrijker. Ze noemde met name: Câmara Municipal, sala de ordenha, furos de agua, efluentes.
Verder hebben we het PDR, Plano de Desenvovimento Rural, wat de potjes verdeelt voor de periode 2007-2013, doorgenomen. Op 15 januari is de periode afgelopen waarin aanmerkingen op het voorgestelde plan ingediend kunnen worden. De grote lijnen zullen niet veranderen: Conform met het onderliggende Europese plan is er geld voor economische activiteit, voor de groene ruimte, en voor een vitaal platteland. In het bedrijfsleven zou je zeggen profit, planet, people, of economie, ecologie, sociaal. In die laatste categorie zit óók capaciteitsopbouw, training en informatievoorziening. Over de FEADER gelden, een niet onaanzienlijk deel, wordt binnen Portugal beslist door de onder LEADER opgezette grupos local de desenvolvimento: meestal geen boeren.
Uiteindelijk hebben we gebrainstormd over een bijeenkomst over de “mestverwerking op melkveehouderijen”, met als doel om een aantal mogelijke “pakketten” van maatregelen te defenieren, die goed bevonden worden door zowel Milieu als Landbouw, en die bovendien werkbaar zijn voor boeren. Bij zo’n bijeenkomst zouden de beide Ministeries aanwezig moeten zijn. Het zou nuttig kunnen zijn om een aantal techneuten de minder bekende, maar wellicht zeer interessante oplossingen voor verantwoorde mestverwerking te laten uitleggen.

Anúncios

0 Responses to “Bezoek aan CAP”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,588

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: