Bovisul

Ik heb meteen ook maar een bezoek gebracht aan Bovisul, “uma associação de produtores de leite de vaca que tem por objectivo a defesa dos interesses socio-económicos dos seus associados no âmbito da produção de leite”. Ze hebben een kantoor in Vila Franca (naast “Vaca Brava”, waar ook de ADS zit). De técnica die voor de Associação werkt was heel erg aardig en we hebben veel info uitgewisseld.De Associação heeft momenteel 20 leden, grote en kleine, geschat gezamelijk quotum 35 miljoen liter. Ze zijn verspreid van Leiria tot Odemira en Alentejo. Vroeger waren er meer leden en heette het ”produtores de leite do sul”, maar op een gegeven moment zijn alleen de serieuze leden (die ook hun contributie betalen) overgebleven.
Er is een bestuur van boeren, en 1 técnica. De doelen zijn:

  • informeren;
  • ondersteunen;
  • belangen behartigen.

Dat Bovisul goede connecties heeft had ik al ervaren bij de CAP, waar ze steeds genoemd werden. Zo kunnen de leden geinformeerd worden van alle openbare, maar ook van de ‘achtergrond’ informatie. Bijeenkomsten zijn voor Bovisul eigenlijk niet erg gebruikelijk, al is een asemblea geral 1 keer per jaar verplicht. Bovisul ondersteunt haar leden met verspreiden van algemene informatie via email en fax (en brief), en door bedrijfsbezoeken. Bedrijfsbezoeken kunnen zijn om een bepaald probleem te verhelpen. Zo helpen ze bijvoorbeeld hun leden om alle vergunningen in orde te maken: eerst gaat de técnica op bedrijfsbezoek en dan geeft ze tips over wat allemaal veranderd of verbeterd moet. Zij regelt ook de contacten met de instanties, en kent al die betrokkenen persoonlijk. Over het algemeen worden vergunnigen dus ook vlot geregeld. De diensten voor leden zijn niet allemaal gelijk: wie een beroep op hulp doet, krijgt dat. Voor sommige leden word zelfs de koeien administratie gedaan.

Een lid betaalt maandelijks de “quotas”, en betaalt niet extra voor geleverde diensten. De financiering van het geheel is puur door leden; er is geen staatssteun of sponsor. De quotas zijn op basis van produktie: “A quota paga mensalmente é calculada com base na produção mensal da exploração, correspondendo a 0,001 EUR / litro de leite produzido.
Dat komt overeen met voor ieder miljoen liter quotum 1000 EUR op jaarbasis.

Anúncios

0 Responses to “Bovisul”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,206

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: