Energias Renováveis vragen om nieuwe dwarsverbanden

wind

De transitie naar hernieuwbare energiebronnen, de fameuze energias renováveis, zullen de landbouw veranderen. Alleen al om goed op de hoogte te blijven van alle veranderingen en kansen is het nuttig om allianties aan te gaan met anderen, die overlappende belangen hebben. Om succesvol deel te nemen aan de veranderingen zijn nieuwe dwarsverbanden nodig met partijen waarmee me tot voor kort dachten niet veel te maken te hebben.

Het volgende komt uit een studie over biomassa voor energie van de nederlandse overheid. Biomassa voor energie behelst álle gebruik van plantaardig materiaal voor energie: dus bijvoorbeeld van het stoken van haardhout tot het omzetten van mais in ethanol tot omzetten van mest in biogas en electriciteit. Twee dingen vielen me op, en daar gaan de volgende twee fragmenten over:

1. Verwevenheid van ketens

De toename van gebruik van biomassa voor energie heeft effect heeft op allerlei gerelateerde produktieketens in de voer-, voedsel- en chemische industrie. Produktie ketens moeten dus eigenlijk niet meer los van andere ketens gezien worden maar steeds meer als een verweven “vlecht”.

Met de verwachte (of beleidsmatig veronderstelde) toename van het gebruik van biomassa neemt het belang van non-food agroproductie sterk toe. rDit heeft invloed op de kostprijs van de productie van bepaalde gewassen. We hebben reeds gezien dat er een verband is tussen de suikerprijs en de productie van bio-ethanol. Aan de andere kant ontstaan mogelijkheden om specialties te gaan kweken voor de chemische industrie waardoor een hogere toegevoegde waarde gegenereerd wordt. Nevendiensten zoals slootkantbeheer, maaien of snoeien, leveren eveneens biomassa op die in het toekomstplaatje van de overheid hard nodig is om de vereiste binnenlandse productiedoelstellingen te halen.

Tot slot zien we dwarsverbanden ontstaan in de food, feed, chemical and energy-keten. De agrosector zal moeten leren verder in deze keten te denken en te bezien waar waarde wordt toegevoegd en hoe deze keten op knooppunten gesloten kan worden. De decentrale verwerkingsmogelijkheden van biomassa, zeker als onderdeel van een netwerk, bieden de agrosector de mogelijkheid om niet alleen energie grondstof leverancier te worden, maar ook lokale energieproducent te zijn (bijvoorbeeld vergistingsinstallaties op boerderijen). Daarmee ontstaan kansen om het eigen businessmodel te wijzigen. Geclusterde aanpak in de Bioport biedt de mogelijkheid voor de agrosector om in deze nieuwe samenwerkingsverbanden, rendabele netwerken te organiseren met een hogere toegevoegde waarde dan door individuele bedrijven gerealiseerd kan worden.

2. Kleine schaal rendabel

Voor fossiele brandstoffen en electriciteit is enorme schaalgrootte voordelig. Voor biomassa gaan transportkosten al snel tegenwerken. In het geval van biomassa is decentrale, kleinschalige verwerking en lokale toepassing van de opgewekte energie, waarschijnlijk concurrerend met mega-centrales. Lokale kringlopen sluiten dus.

De bestaande vormen van energievoorziening en de verwerking van olie tot brandstof en grondstof voor de industrie, zijn sterk gecentraliseerd en bestaan uit grootschalige eenheden die omvangrijke investeringen vergen. Het gebruik van biomassa echter biedt volgens een aantal deskundigen goede mogelijkheden tot decentrale en kleinschalige verwerking; met ander woorden: koppeling van kleine lokale units kan eveneens rendabel zijn en concurreren met complexen die gebaseerd zijn op sterke economies of scale. Eenduidige keuzes voor centrale/decentrale netwerken of mengvormen bestaande uit netwerken van grote én kleine verwerkingseenheden, zijn nog niet gemaakt.

(foto door foxglove)

0 Responses to “Energias Renováveis vragen om nieuwe dwarsverbanden”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão / Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão / Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão / Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão / Alterar )

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 113,965

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: