Artur en Reina ~ Caldas de Rainha

Artur en Reina
Afgelopen week kwamen Artur en Reina bij ons langs. De stagiaire van van Hall (HAS Leeuwarden) die ze op dit moment hebben, Sabine, was ook mee. We deden wat we meestal doen als er collega’s komen, een mooi mengsel van Nederlandse en Portugese cultuur: aan de keukentafel koffie drinken (nederlands), een rondje over de boerderij (universeel agrarisch), en uitgebreid lunchen in het café, inclusief natuurlijk een grote kan wijn (portugees). Artur en Reina boeren, in samenwerking met Reina’s ouders (familie Meindertsma), alweer vele jaren in de buurt van Caldas de Rainha.
We spraken over de koeien, de onrust op de melkmarkt, de kinderen; zij hebben vier kinderen in de leeftijd van 2 tot 17 jaar. Ze melken op het moment een 100 koeien, de resultaten zijn prima. Omdat Sabine geen portugees verstaat, en Artur geen Nederlands, wisselden we voortdurend van taal.
Op het huidige bedrijf van Arturo en Reina zijn alle onroerende goederen gehuurd. De eigenaar is een soort projectontwikkelaar, en hij heeft inmiddels andere plannen met de grond. Het is dus tijd voor een volgende stap. En eigenlijk, zo vertelden ze, zijn ze daar ook helemaal klaar voor. Na zolang te hebben gehuurd, waarbij je toch zo min mogelijk in de gebouwen investeert, is het tijd om ergens een eigen stek op te bouwen, waarbij je wel investeert en alles zo goed mogelijk doet. Dus Artur en Reina zoeken een nieuwe stek. Ze hebben zelf machines, quotum en koeien, tientallen jaren ervaring en veel zin om een goede stap te gaan maken. Ze zoeken een koopbedrijf, maar zoals veel van ons ervaren: financiering van banken is erg moeilijk voor elkaar te krijgen. Zelfs al heb je een goedlopend bedrijf, bewezen capaciteiten en een degelijk plan, eigenlijk willen Portugese banken je pas iets lenen als je eenmaal rijk bént. Artur en Reina zullen dus hun wensen aan moeten passen aan de portemonnee, óf er moeten creatieve oplossingen gezocht worden.

En hun bezoek zet me weer aan het denken. Vroeger waren melkveehouderijen familiebedrijven, nu zitten we in de overgang dat ze eigenlijk veel te groot en duur worden om gemakkelijk overgedragen te worden, of dat nu op de volgende generatie of op buitenstaanders is. Dus moeten we nadenken hoe het (overdragen) wél kan. Dat zal steeds vaker in samenwerkingen / aandeelhouders structuren zijn.

1 Response to “Artur en Reina ~ Caldas de Rainha”


  1. 1 lasertest 4 Novembro, 2015 às 10:56

    Good article. I definitely love this site. Keep writing!


Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão / Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão / Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão / Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão / Alterar )

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 113,965

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: