Biogas uit mest vergisting in Portugal: 16 november studiedag met Bovisul

een goedkopere mestvergister, in nicaragua

Hernieuwbare energie op melkveebedrijven, ik had het er in juni al eens over. Ik wil er meer over weten. In Nederland, vooral onder invloed van het rapport over de toekomst van energie op melkveebedrijven van Courage, is men nogal enthousiast, vooral over mestvergisting en ook over zon en windenergie. Maar is dat terecht? Wat kan er nu echt in praktijk toegepast worden, in situaties zonder subsidies? In onze situatie hier in Portugal?

Het plan voor een verdere verkenning van het thema was er dus al sinds juni, zoals in dit bericht op deze blog beschreven. Het bleek lastig om meer te weten te komen. Wel blijkt al snel dat op korte termijn “energie-uit-mest” meer mogelijkheden lijkt te bieden dan zonne- of wind energie toepassingen, met name vanwege de moeilijkheden/hoge kosten om stroom aan het net te kunnen leveren. Zon en wind kun je moeilijk opslaan, biogas wel. Dus is energie voor eigen gebruik, met ongelijk gebruik over het etmaal verdeeld, makkelijker uit biogas te realiseren dan uit zon of wind.
De portugese ervaring op dit gebied is beperkt en meestal niet erg positief. Veel mensen kennen het voorbeeld van een vergister op een bedrijf van 500 koeien waar welgeteld één boiler door verwarmd wordt… Ook een concrete bijdrages vanuit het Ministerie van Ambiente, of van Landbouw, over huidig en toekomstig Portugese beleid op dit gebied, is niet erg makkelijk te krijgen.
In Nederland zit wel veel expertise over mestverwerking en anearobe vergisting. Maar de meeste nederlandse bedrijven denken geheel binnen nederlandse kaders, zowel voor beleid, als voor technologie en subsidie. Voor mestvergisting is in Nederland ‘het wiel’ inmiddels uitgevonden: co-vergisten (dus aanvoer van extra materiaal om met mest gemengd te vergisten) in peperdure installaties, om stroom tegen een subsidie prijs te leveren aan het net. Investeringen al gauw een miljoen euro.
Hier in Portugal zijn de omstandigheden heel anders. Ten eerste is Portugal netto gezien een land met een mesttekort, niet een overschot. Stroom kan maar moeizaam aan het net (EDP) geleverd worden en dan nog tegen een prijs die niet echt hoog is.
Dan houdt het op, zou je zeggen.

Maar. Maar ik kan maar niet uit mijn hoofd zetten dat in India en China ieder huishouden een mestvergister heeft. Dat Portugal geen enkele fossiele brandstof heeft. Dat we toch al snel 800 euro per maand aan stroom uitgeven en de energie prijzen nog wel even zullen doorstijgen. Dat de “fossas” waarin onze mest verzameld wordt uit zichzelf al hevig borrelen. Dat ná vergisting de mest nog altijd een prima meststof is. Dat we tóch moeten investeren in verantwoorde mestafzet.
Als je de technologie die in India voor een huishouden met een paar koeien bekijkt, dan blijkt dat dat erg goedkoop en simpel te zijn. Een gat in de grond, eigenlijk. Kan het hier niet zo simpel?

Het probleem is dat dat op grotere schaal, laten we zeggen voor een paar honderd koeien, al snel niet meer controleerbaar is. Het proces kan te hard gaan, of stil komen te liggen. Op een grote schaal is dat niet zo makkelijk te sturen of verhelpen.

Sunergy, een portugees bedrijf (met een nederlandse partner) in biobrandstoffen, is een bedrijf dat meedenkt. Zij gingen op grond van mijn verhaal op zoek naar andere oplossingen; simpele, goedkope technologie voor grootschalige mestvergisting. Ze hadden bij hun zoektocht een aantal uitgangspunten:

 • Het moet economisch interessant zijn, met een redelijke terugverdientijd;
 • Het succes moet niet afhankelijk zijn van leveren aan het electriciteitsnet, omdat dat nog een niet helemaal zekere factor is: voor eigen energie gebruik
 • Vervoer is al snel te duur; lokale oplossingen voor energie
 • Dus: aangepaste technologie, lage investering.
  Quercus, de milieu beweging, ziet biogas helemaal zitten. Samen met Bovisul organiseer ik voor De Kennisclub graag het “podium”, de gelegenheid, om sprekers vanuit deze organisaties aan het woord te laten over dit thema. 15 november (update: de 16e, is het geworden, niet de 15e) een open dag. De komende dagen zal meer informatie volgen.

  Anúncios

0 Responses to “Biogas uit mest vergisting in Portugal: 16 november studiedag met Bovisul” 1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

 • 114,588

RSS MelkenOverDeGrens.nl

 • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

 • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: