Boeren rijden volgend jaar op biogastractor

Hieronder een bericht over een proef op proefbedrijf ‘De Marke’. Door biogas niet om te zetten naar electriciteit, maar in plaats daarvan direct als biogas benutten kan een dure motor worden bespaard. Je kunt het bijmengen bij diesel, en in aardgas toepassingen benutten. Of het biogas op boerderijschaal economisch te gebruiken is als transportbrandstof (als een soort LPG) is de vraag, maar ga je naar gemeentelijk nivo dan kan dat prima: in Zweden wordt biogas al jaren met success gebruikt voor stadsbussen. In het geval van Portugal moet het toch lukken om onze huizen ermee te verwarmen?

blog-green-tractor.jpg

Talloze boeren betrekken stroom uit warmtekrachtinstallaties op eigen erf. Maar het kan veel beter, duurzamer en lokaler. Zuiver het vrijgekomen biogas uit de mestvergister, werk dat op naar aardgaskwaliteit en laat er dan je tractor op lopen. Daarmee houdt proefboerderij ‘De Marke’ bij Hengelo (Gld.) binnenkort een veelbelovend duurzaam experiment. De tractor rijdt al maanden op aardgas. De proef zal volgend jaar moeten uitwijzen of een biogastractor technisch en economisch haalbaar is.

Met een warmtekrachtinstallatie op of bij het boerenerf kunnen boeren zowel warmte als kracht (stroom) produceren. Overtollige warmte gaat echter vaak de lucht in of wordt voor opwekking van nieuwe stroom gebruikt. Dat is niet zo efficiënt. Een combinatie van mestvergister en zuiveringsinstallatie voor biogas biedt een prachtige oplossing. Dat kost niet alleen minder. Ook zijn zulke combinaties veel duurzamer. Niet langer diesel importeren. Maar gewoon je eigen biogas opwekken voor het zware werk.

De proef op ‘De Marke’ is volgens Eddie ter Braack, begeleider van plattelandsprojecten voor LTO Noord, zowel technisch en economisch als juridisch een uitdaging. “Stroom moet door de netbeheerder afgenomen worden. Kan dat straks met gas? We zullen wel moeten onderzoeken welke grenzen de regelgeving hieraan stelt. En of we invoeding in het gasnet – dus van lage naar hoge druk – technisch kunnen uitvoeren”, zegt hij.

Voor overproductie ’s zomers is hij niet bang. “Natuurlijk levert een mestvergister in die periode meer biogas op, gas dat je dan niet hoeft te verstoken. Maar voor overproductie kan je”, oppert hij, “een gasophaaldienst in het leven roepen. Net als bij melk. Dat wordt al tijden bij de boer opgehaald.”

Voordat het zover is, zal de proefboerderij de tractor natuurlijk nauwkeurig bestuderen. Presteert hij naar behoren? Moet er niet een andere compressor in? En vooral, kan hij door deze aanpassingen economisch uit? Het experiment is gefinancierd door LTO Noord, provincie Gelderland en SenterNovem. De projectgroep biomassa en WKK houdt op 27 november 2007 een voorlichtingsdag over de opwerkingsinstallatie en de tractor die op biogas rijdt.

bron: P+ door Tseard Zoethout

Anúncios

0 Responses to “Boeren rijden volgend jaar op biogastractor”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,206

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: