Strategie bij goede melkprijs

Wat betekent het als we gaan produceren voor een bewegende markt? Wat is een goede strategie op het moment dat de prijzen hoog zijn? Een artikel in het amerikaanse blad Hoard’s Dairyman van 25 aug, door Cradley J. Hilty, zet het op een rij. Een samenvatting.

Hoe kunnen de hoge melkprijzen benut worden?

Met de stijgende melkprijzen komt er meer geld binnen, zelfs al is menigeen nog aan het herstellen van mindere tijden. Zelfs met hogere prijzen voor voer, energie en andere inputs, zullen veel boeren positieve bankrekeningen hebben, binnenkort. Hoe ga je hiermee om?

Ten eerste: realiseer je dat de melkprijzen weer omlaag gaan. Wanneer? Dat weet niemand, maar ze gaan weer eens omlaag. Dus moet je nu maximaal profiteren van de hoge prijzen.

Hier volgen een aantal tips voor lange-termijn succes. De meeste tips zijn ook van toepassing in tijden van lage melkprijzen, maar het effect van een aantal liters verliezen is veel groter met hogere prijzen.

• Kijk naar de marginale melk op je bedrijf. Voerprijzen zijn gestegen, maar met hoge melkprijzen is marginale melk van extra voer winstgevend. Iedere kg droge stof geeft 2,5 kg melk extra: als een kg droge stof 10 cent kost, kost die extra liter je dus ongeveer 4 cent.
• Overweeg om drie keer daags te gaan melken. De produktie per koe zal bijna meteen zo’n 10% stijgen. Met de huidige melkprijs, zijn de extra kosten voor voer en arbeid snel terugverdiend.
• Manage op de gehaltes. Gehaltes kunnen een grote invloed op de melkprijs hebben. Hou een gezond evenwicht tussen aantal liters en goede gehaltes.
• Houd de stallen vol~ liefst met overbezetting. 10% overbezetting is geen probleem, zolang er geen produktie verlies optreedt. Dit spreidt de vaste kosten over meer dieren en brengt de kostprijs dus omlaag.
• Houd de koeien koel. Melk produktie kan belangrijk dalen als de temperaturen te hoog worden. Minimaliseer deze verliezen door goede koeling te waarborgen.
• Produceer en voer hoge kwaliteit voer. Hoge kwaliteit ruwvoer zorgen voor grotere droge stof inname en lagere voerkosten. Ga de ruwvoer voorziening van oogst tot voerhek na, om iedere mogelijke zwakke schakel die kwaliteitsverlies kost te achterhalen.

Financiele strategieen

Hoge prijzen zorgen voor positieve saldo’s. Hier volge een lijstje met prioriteiten.

1. Betaal openstaande rekeningen (indien er rente geheven wordt);
2. Betaal korte leningen af;
3. Betaal uitgaven voor volgend jaar vooruit. Dit help om the belansting aanslag voor het huidige jaar laag te houden en zorgt voor meer cash flow volgend jaar;
4. Bouw een ‘slechte tijden’ fonds. Zet geld opzij voor toekomstige noodgevallen, voor belastingaanslagen, of voor de komende periode van slechte melkprijzen. Vind een investeringsmogelijkheid met redelijke opbrengst maar die ook makkelijk in cash is om te zetten;
5. Betaal de belastingen alvast. In een goed jaar als dit zal er winst belasting betaald moeten worden. Een betere beslissing dan om alvast belasting te betalen is om het ‘slechte tijden’fonds op te bouwen, daar rente over te vangen en pas belasting te betalen als het nodig is. Maar sommige mensen vinden het een prettig idee om alvast aan hun verplichtingen te hebben voldaan, zodat ze haarfijn weten waar ze aan toe zijn.
6. Investeer in produktiemiddelen of vervang die middelen waar nodig. In sommige gevallen kan dit een verstandig geruik van het positieve saldo zijn. De investering moet dan wel winstgevendheid en cashflow verbeteren.

Als de melkprijs verandert, verandert ook de bedrijfsstrategie. De basisprincipes blijven gelijk, maar prioriteien verschuiven. Nu is de tijd om het bedrijf voor te bereiden voor mindere tijden.

(source: Hoard’s Dairyman van 25 aug, door Cradley J. Hilty)

Anúncios

0 Responses to “Strategie bij goede melkprijs”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,206

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: