Grote groei groen gas…

volgens een artikel in de Volkskrant van 19 december:

‘Groen gas’ kan veel aardgas vervangen

DEN HAAG – In Nederland kan over twaalf jaar 8 tot 12 procent van het aardgas worden vervangen door ‘groen gas’, en in het jaar 2050 kan dit zijn opgelopen tot 50 procent. Het gaat vooral om gas dat vrijkomt bij vergisting van organische reststoffen zoals mest, en van reststoffen bij afvalverwerking en waterzuivering. Bovendien kan het gaan om gas dat vrijkomt bij het op hoge temperatuur brengen van biomassa.

Dit staat in het rapport Vol Gas Vooruit, dat woensdag is aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. ‘Groen gas’ moet leiden tot vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Het is nu nog duurder dan aardgas en daarom heeft Van der Hoeven er geld voor over in de aangekondigde subsidieregeling van duurzame energie, die bedoeld is voor het opwekken van groene stroom.

Om productie van ‘groen gas’ op termijn zonder subsidie rendabel te maken, moet die op enige schaal tot stand worden gebracht. Bovendien moet de productie voldoen aan criteria rond duurzaamheid. Op korte termijn kan ‘groen gas’ ingezet worden om voertuigen te laten rijden in de buurt van vergistingsinstallaties. Op een aantal plaatsen wordt al ‘groen gas’ ingevoerd in het distributienet van aardgas. Volgens de werkgroep moeten belemmeringen worden weggenomen om hierbij alle betrokken partijen goed te laten samenwerken. Bovendien moet onderzoek naar vergassing van biomassa op gang komen om de productie van ‘groen gas’ flink op te voeren.

Vervanging van aardgas door ‘groen gas’ kan niet voor de volle 100 procent aangemerkt worden als vermindering van uitstoot van CO2. Bij het proces wordt energie verbruikt en daardoor wordt de netto-opbrengst geraamd op 70 procent. Volgens het rapport kan de doelstelling van het kabinet om in 2020 het aandeel duurzame energie te verhogen naar 20 procent niet gehaald worden zonder inzet van ‘groen gas’.

Directeur GertJan Lankhorst van GasTerra, een onderneming die handelt in aardgas, zegde bij de overhandiging van het rapport subsidie toe: 25.000 euro voor elk van de tien eerste projecten.

Anúncios

0 Responses to “Grote groei groen gas…”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,588

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: