Lingua Azul en vervoer van vee: Edital 18

iPhoto
boze oog van de stier

Een stier van ons gaat naar een ander bedrijf en wij krijgen een nieuwe. Vervoer van vee, dat betekent een halve dag werk. Nee, niet het uitzoeken van de juiste koeien en helpen opladen, dat is zo gebeurd. Maar daarvoor moeten de juiste papieren ingevuld worden, en die moeten eerst aangevraagd worden. Dat gaat in verband met Lingua Azul, blauwtong, volgens restricties. Die restricties staan beschreven in een “Edital”. Zo’n edital is een dicht opelkaar getypt document van 6 of 7 pagina’s.

Er waren zones die vrij zijn van Lingua Azul en zones waar haarden gevonden waren. Dus “schone” en “vuile” zone’s, en daartussen bufferzone’s. Voor vervoer ván vuil naar vuil, of naar buffer, of naar schoon, zijn de regels natuurlijk heel anders. Ván schoon naar schoon is eenvoudig, maar ga je van schoon naar buffer of vuil, gelden ook weer speciale regels. En vanuit de bufferzone is ook weer apart. Het werd helemaal ingewikkeld toen de vuile zone eerst uitgebreid en later toch weer kleiner werd, en toen de bufferzone opgeheven werd. Voor schapen (en vechtstieren) gelden andere regels dan voor runderen. Voor runderen die naar de slacht gaan, gelden andere regels dan voor die naar mesterijen gaan, terwijl gewone produktie beesten weer strenger behandeld worden.

De algemene regel is dat je twee guias en de paspoorten van de dieren nodig hebt. De restricties varieren van “vervoer niet toegestaan” tot “verzegeld en gedesinfecteerd transport van gedeisinfecteerde dieren rechtstreeks zonder stoppen naar het slachthuis onder toezien van een veearts” tot transport mogelijk na bloedtappen van dieren en elisa test (alle dieren of een steekproef)”, tot een extra guia aanvragen en ophalen en stempels in de paspoorten.

We zijn inmiddels beland bij de 18e opeenvolgende Edital. In iedere opeenvolgde Edital zijn de regels of zone’s weer bijgesteld. Soms werd het daardoor soepeler, soms juist strenger. Iedere Edital is weer die 7 pagina’s, er komt niet een samenvatting met een handzaam tabelletje of alleen de belangrijkste wijziging.

Wat dit allemaal betekent voor de sector? De meeste veetransporteurs en boeren zijn de draad kwijt, en zelfs de toezichthouders en dierenartsen kunnen je meestal niet even snel vertellen hoe het voor een specifiek geval zit. Iedereen doet zijn best en de regels worden zoveel mogelijk gevolgd, vooral daar waar het controleerbaar is (dus papieren). Maar de kloof tussen regelgeving en praktijk is breed en diep.

Ik heb het weer eens even allemaal nagezocht.

Op deze site kan je de laatste editais downloaden: http://www.dgv.min-agricultura.pt/

Edital 18, samenvatting van voor melkvee bedrijven relevante passages (Let op, vandaag of maandag komt Edital 19 uit, omdat het knuttenseizoen weer gaat beginnen.):

punt 1
“vuile zone” heet sinds december 2007 “Seizoensgerelateerd vrij van de ziekte” en daar valt onder:

  • Direcção de Serviços de Veterinária da Região de Lisboa e Vale do Tejo: todos os concelhos;
  • Direcção de Serviços de Veterinária da Região Centro: concelhos de Proença-a-Nova, Mação, Penamacor e Fundão;
  • Direcção de Serviços de Veterinária da Região do Alentejo: todos os concelhos;
  • Direcção de Serviços de Veterinária da Região do Algarve: todos os concelhos.
  • Direcção de Serviços de Veterinária da Região Centro: concelhos de Idanha-a-Nova, Castelo Branco e Vila Velha de Ródão.

punt 4
Enten van “produktie koeien” vanaf 3 maanden leeftijd in bovengenoemde zones mag (onder bepaalde voorwaarden). Dit zijn twee vaccinaties met 21 dagen tussentijd, daarna kan na 6 maanden een booster gegeven worden die weer 6 maanden geldigheid geeft.

punt 5
Voor enten van koeien en stieren voor reproduktie is speciale toestemming nodig.

punt 6
Algemene regels voor transport vanuit de seizoensgerelateerde vrije zones:
6.1 dieren mogen geen symptomen van de ziekte vertonen
6.2 naar de vrije zone: stempel in paspoort nodig
6.3 a) de “normale” guias (transportverklaringen), namelijk van het type 249 voor de slacht en 250 voor het leven
6.3 b) paspoorten met stempel
6.3 c) niet van toepassing
6.3 d) naar “schone” zone: behalve guia 250 ook nog een “credencial” die tenminste 48 uur vantevoren moet zijn aangevraagd

punt 7
transport voor leven: de algemene regels punt 6.3 a) en b) en, (punt 7.2) indien ze tenminste 60 dagen nadat de knutten inactief zijn geworden (dat was in december, dus dat is nu ruim gepasseerd) in de seizoensgerelateerd vrije zone zijn geweest.

punt 8
transport voor de slacht: de algemene regels uit punt 6.1 en 6.3 a) en b).

punt 15
Het naar binnen brengen van koeien in de seizoensgerelateerde vrije zone is alleen mogelijk met toestemming.

Oftewel: op dit moment is dierenarts, verzegeling, desinfectie etc. niet nodig. Wel de gewone guias plus stempels in paspoort. (maar waarschijnlijk is dit per maandag, in edital 19 weer anders)

Ik werd al blij, het leek erop dat onze stier makkelijk weg zou kunnen. Voor de zekerheid nog even gebeld met de boerenorganisatie die in Coruche de taak van de DGV op zich neemt.
Wat blijkt: voor dieren voor reproduktie die ouder zijn dan een jaar, gelden sowieso -dus los van lingua azul- bepaalde restricties en is tóch al bloedtappen nodig.
Hmmpf.

Anúncios

0 Responses to “Lingua Azul en vervoer van vee: Edital 18”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,206

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: