Netwerken van Agro-ondernemers, interessant voor vele partijen

[Netwerken van Agro-Ondernemers; interessant voor vele partijen, foto door Sophiemuc]

De Kennisclub is een netwerk van melkveehouders in Portugal. Dergelijke netwerken van geemigreerde Nederlanders bestaan in heel veel landen. Op de verjaardag van een nederlandse boer in Denemarken komen ook weer veel boeren, en in Oost Duitsland weet je ook wel zo’n beetje van elkaar wie waar zit. In die -vaak informele- netwerkjes rouleert heel wat informatie en kennis. Met De Kennisclub hebben we enkele experimenten gedaan om die informatie en kennis beter toegankelijk te maken. Het uitwisselen van prijzen van grondstoffen en van nuchtere kalveren bijvoorbeeld, gedurende een half jaar. Een aantal keer een melkprijsvergelijking. De excursie naar de nieuwe stal van familie ter Haar in Montemor, of de themadag over alternatieve energie. Ook is aansluiting gevonden bij Bovisul; zo houden Susana en ik elkaar op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Deze Kennisclub blog speelt daarin een centrale rol en wordt zeer goed bezocht en gelezen.

Soms is een extra impuls van buitenaf ook welkom. Nieuwe kennis, andere gezichten en andere gezichtspunten. Wellicht dat het LEI uit Nederland, en dan met name het Agrocenter, daarin kan voorzien.

Agrocenter ziet netwerken van agrarische ondernemers wel zitten. Ze moeten namelijk meer “de boer op”, en steeds meer boeren zitten over de grenzen. Al die informele clubjes in al die emigratielanden samen vormen een aardige club. Dat biedt perspecieven voor hun “kennisprodukten”. Het lijkt voor alle partijen handig, als in de informele clubjes iets meer structuur komt. Vergelijk de Kennisclub: in Portugal hebben we in elk geval een communicatie platform.

Agrocenter begeleidt ook European Dairy Farmers en Global Dairy Farmers. Dat zijn netwerken waarin vooral topondernemers uit zoveel mogelijk verschillende landen welkom zijn. Het idee voor dit netwerk is anders: een breed en open netwerk voor geemigreerde Nederlandse agrarische ondernemers, in eerste instantie in de melkvee sector, en georganiseerd per land.

Binnenkort meer over deze ideeen. Vooralsnog ben ik geintresseerd om in contact te komen met nederlandse geemigreerde melkveehouders binnen Europa die het leuk vinden om van deze plannen op de hoogte te blijven en eventueel mee te denken.
Wie kent melkveehouders over de grens maar binnen Europa, die het leuk vinden om te netwerken? Laat het me weten via een mailtje naar josienmkapma(at)yahoo.co.uk

0 Responses to “Netwerken van Agro-ondernemers, interessant voor vele partijen”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão / Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão / Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão / Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão / Alterar )

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 113,965

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: