Megastallen, Naast vergunningen ook “gunnen” belangrijk

Een tijdje terug was ik op de Europese Eemland Conferentie in Bunschoten. Het thema was “Veelzijdig Platteland”. Dit is de huidige gospel in het legertje beleidsmakers en adviseurs in landbouw- en plattelandskringen in Nederland: produceren voor de (massa)markt is uit, verbreding is in. Er wordt heel hard een professionaliseringsslag gemaakt in de verbreding, en daarmee de (nodige) slag richting serieus rendement. Volgens de meeste aanwezigen wordt de vraag naar “voedsel met karakter”, lokaal geproduceerd, écht serieus groter. Ik miste een beetje de economische studies die dit onderbouwen.

Na twee dagen veel te hebben gehoord over boerderijeducatie, zorgboerderijen, allerlei vormen van vermaak of ontspanning op het platteland en over ketenverkorting (van boer naar consument) was ik blij dat ik op de laatste dag ook nog iets kon horen wat met gangbare landbouw te maken had.

“Bouwen in het landschap”, het kan ook anders, ging over hoe (mega)stallen gebouwd kunnen worden, zonder op veel tegenstand van buren en andere betrokkenen te stuiten. De case studies gingen over melkvee. Er werden een aantal prachtige stallen getoond, die passen in het landschap. En ook minder geslaagde.

De Provincie Groningen gebruikt “keukentafelgesprekken”, waarbij alle autoriteiten en het welstandscommittee de boerderij bezoeken. De ondernemer(s) in kwestie lichten hun plan toe en ter plaatse wordt het plan verder ontwikkeld. Vaak werd tot aanpassingen besloten, ook erfbeplanting maakt veel verschil. Sinds de keukentafelgesprekken verloopt de procedure sneller en soepeler. De boeren zijn vaak wel extra geld voor aanpassingen kwijt, maar meestal is dat niet meer dan 1% van de investering. Allen, en vooral ook de boeren zelf, zijn uiteindelijk trots op het resultaat.

Belangrijkste conclusie was:

Alle bedrijven krijgen in toenemende mate te maken met botsende belangen. Ook gangbare landbouwbedrijven zullen goede antennes voor de omgeving moeten hebben. Boerderijen moeten niet alleen vergunningen zien te krijgen, het moet hen vooral “gegund” worden om te kunnen opereren. Je moet goodwill hebben, anders lukt het niet.

Ik probeerde even om de keukentafelprocedure voor te stellen voor onze situatie in Portugal. Ik heb laatst weer eens gebeld met de autoriteit die de “vergunning voor rundvee bedrijven” (verplicht per einde dit jaar) moet gaan afgeven. Ze hebben zelf nog geen idee van de procedure. Ook al is er een soort van “beleid”, dan nog is het volstrekt niet uitgewerkt naar de lokale vergunningen. Ook ambtenaren weten niet hoe deze trajecten aan te pakken. Als het al duidelijk is wie welke licenties kan afgeven, wie wát beslist, dan nog zijn uitgangsposities niet gearticuleerd. Kortom, bepaald anders dan in Groningen. Maar toch. Zo bekeken is een keukentafel gesprek op initiatief van de boer, met de lokale autoriteiten en betrokkenen, misschien nog niet zo’n gek idee.

Er werden ook drie mogelijke toekomst scenarios toegelicht voor melkveehouders: gespecialiseerde grootschalige produktie, maatschappelijke zuivelproduktie en natuurmelk. zie hier meer

In de groepsdiscussie kwam het volgende aan bod:

-de trend dat koeienstallen veel opener zijn dan voorheen. Waar gaat dit heen? Als ligruimte uitstekend gedraineerd zou zijn, is een verharde ondergrond (waar mest afgevoerd wordt) met wat bomen voor schaduw en beschutting wellicht niet ook voldoende?

-de verrommeling van het nederlandse landschap, waar sommige boerderijen aan bijdragen. Fietsers storen zich aan de kleur van het plastic van ronde balen. Er werd opgemerkt dat dit niet specifiek grote bedrijven betreft.

– licht vervuiling doordat het stallicht de hele nacht aan is is ook een ergernis. Het wordt beter getolereerd als voor groen licht gekozen wordt. Bovendien beloven LEDs en speciale lampen die het licht niet verstrooien ook verbetering.

Anúncios

0 Responses to “Megastallen, Naast vergunningen ook “gunnen” belangrijk”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

w

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 114,255

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: