Verslag dia de campo

Este slideshow necessita de JavaScript.

Vorige week donderdag 16 februari hadden we een geslaagde dia de campo, georganiseerd door Bovisul en APROLEP. Er was een leuke mix van melkveehouders, in totaal meer dan 40 personen. We begonnen met een rondleiding bij Barão. Bewijs dat Nederlanders zich heel goed aanpassen in Portugal: de nederlanders arriveerden veel later dan de portugezen :).
Technische inleidingen
Daarna in het zaaltje bij Bovisul een uiteenzetting door het nederlandse bedrijf Jadis Additiva over AcidBuf, een voertoevoeging voor jongvee en melkvee. Het produkt bestaat uit gedroogde algen, simpelweg uit zee geoogst. Het is een goede mineralenbron die beter en langduriger beschikbaar komt dan natriumbicarbonaat. Het is voor koeien met (risico op) pensverzuring een uitstekende pensbuffer. Jadis Additiva werkt in Portugal met Willem de Bruin en Vasco Gabirra. Behalve AcidBuf hebben ze ook nog andere producten.
Daarna volgde nadere uitleg over het spoelsysteem van Diversey wat we in de melkstal van Barão in werking hadden kunnen zien. In het nederlandstalige videootje wat Ruben liet zien bleek de prijs die genoemd werd lager dan de door henzelf genoemde prijs. Natuurlijk was er een kiene hollander die dat opmerkte!
Politieke situatie
Over de politieke situatie is veel nog onduidelijk. Het quotum verdwijnt per 2015, het nieuwe europees landbouwbeleid GLB (of PAC in het portugees, of CAP in ‘t engels) start per 2014. Van beide maatregelen wordt niet veel goeds verwacht, maar er is niet met zekerheid te zeggen wat de gevolgen voor de melkveehouderij in portugal zullen zijn, laat staan wat het betekent voor de individuele bedrijven. Waarschijnlijk zijn veel belangrijker voor ons de markt (prijzen van melk, inputs), de crisis en hoe in Portugal de onderlinge verhoudingen in de keten (lactogal, de supers) zich ontwikkelen. En voor nu onmiddellijk, de droogte.
Samenwerken
Er is dus maar 1 ding zeker: dat veel onzeker is. We zullen elkaar als melkveehouders allemaal hard nodig hebben om de totaal geproduceerde melkplas op peil te houden. Alleen dan kunnen we nog enig politiek gewicht in de schaal leggen. Alleen dan kunnen de omringende bedrijven (voer, leveranciers) en organisaties (diensten bij de overheid ingesteld op melk, rundveehouderijonderwijs) overleven. We zijn dus geen concurrenten, maar collegas.
Bij de lunch aangeboden door Jadis Additivia barstte de groep bijna letterlijk uit het restaurantje. De decibellen waren enorm.
Wie biedt zich aan?
Volgend voorjaar weer een dia de campo! (misschien al eerder?) Suggesties voor boerderijen die het leuk vinden een groep te ontvangen en voor bedrijven die (de lunch) willen sponsoren zijn welkom.

0 Responses to “Verslag dia de campo”  1. Deixe um Comentário

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão / Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão / Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão / Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão / Alterar )

Connecting to %s
“aangenaam kennis maken” | “prazer em conhecer”

Laat je email adres weten om per email nieuwe berichten op deze blog te ontvangen.

Junte-se a 22 outros seguidores

Fotos De Kennisclub

Stats

  • 113,965

RSS MelkenOverDeGrens.nl

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

RSS Melkveepublicaties van Wageningen UR

  • Ocorreu um erro; é provável que o feed esteja indisponível. Tente novamente mais tarde.

Archief | Archivos

Anúncios

%d bloggers like this: